Ikke kategoriseret

Kvindelig vinproducent bag den 6. Prünet i Valli Ossolane

I den nordligste del af Piemonte der hvor alperne for alvor begynder, og hvor vi er ganske tæt på den schweiziske grænse, ligger der et lille og upåagtet vinområde, som hedder Valli Ossolane DOC.

Valli Ossolane DOC er en af de nyere tilkomne DOC (2010) i Piemonte. Når man kører igennem dalen er vinproduktion ikke det første man kommer til at tænke på. For årtider tilbage var der omkring 500 ha vinmarker i Valli Ossolane, hvoraf der for et par år siden kun var godt 40 ha tilbage af. Som i så mange af de andre vinområder i alperne er vinmarkerne fordelt ud på et meget stort antal ejere.

Ser man godt efter, kan man på de sydvendte skråninger i dalen se små terrasser beplantet med vin. Her er det druen Prünent som er den førende drue. Det er en nebbiolo-klon, som kan dateres tilbage til 1309, hvor druen er omtalt i et testamente til fordel for munkene i klosteret i Domodossola, hvor det blev brugt som messevin.

Den store vinproducent i Valli Ossolane er Cantine Garrone, som i dag køber deres druer fra omkring 60 vinavlere. Interessen for livet på landet har i de senere år været stærkt stigende også i Italien. En af de nye aktører på banen er Mara Toscani der foruden at være sommelier, kogebogsforfatter, foodblogger også kan kalde sig vinproducent, som ejer af vingården Ca ‘da l’Era di Pieve Vergonte.

Mara Toscani har netop som den første kvindelige vinproducent i området sendt en vin lavet på Prünent i Ossola-dalen. 660 flasker fra årgang 2018. En vin der allerede er særdeles efterspurgt. Det er nu heller ikke fordi, der generelt produceres mange flasker med Prünent i Ossolane-dalen. Mara Toscanis Prünent er den kun 6. vin af sin slags, der i de seneste år er blevet udbudt til salg i området.

Som vi blandt andet kender det fra Carema og Valtellina så dyrkes druerne på små terrasser på bjergskråningerne i en højde mellem 250 og 600 meter. Vinstokkene dyrkes som en pergola – lokalt kaldet ”Toppia”. At dyrke vin under disse forhold er særdeles krævende, hvor tommelfingerreglen er, at man skal påregne at bruge 1300 timers arbejde per hektar om året, hvilket er mere end dobbelt så meget som i de klassiske vinområder Barolo og Barberesco.

Hvad får så Mara Toscani til at springe ud som vinproducent i en alder af 40 år, og så endda i et særdeles krævende miljø. Selv siger Mara Toscani, at det er ønsket om at skabe noget unikt og som er hendes eget. Nøgleordet for hende (og hendes mand) er lidenskab og det der hele tiden motiverer dem til at blive bedre og bedre.

Mara Toscani overtog tilbage i 2012 nogle forladte og dengang græsbelagte vinmarker, som var ejet af hendes bedste- og oldeforældre. Vinmarkerne blev sat i stand og genplantet med Prünent-stiklinger. Frem til årgang 2018 endelig er blevet frigivet er gået flere år, hvor vinmarken er blevet bearbejdet manuelt, da det er umuligt at få moderne landbrugsudstyr op på de stejle bjergskråninger.

Meget arbejde er blevet lagt i disse vinmarker og resultatet er nu områdets 6. Prünent og den første lavet af en kvindelig vinproducent. Vinene forhandles så vidt vides ikke i Danmark, men går turen til området vest for Lago Maggiore, så er vinene fra Valli Ossolane absolut et besøg værd.

Og undrer du dig over “ü” i det italienske sprog, så har området omkring Valli Ossolane tidligere sprogligt været domineret af tysk. Ordet “prünent” skulle stamme fra det italienske ord prugne, som betyder blomme. Det skulle hentyde til vinens duft og smag.

Hvor finder jeg Ca’ da l’Era:

Adresse: Via del Piano, 15 28886 Pieve Vergonte, Piedmont, Italy
E-mail: cadalera.vini@libero.it
Web: http://www.cadalera.it/

Henrik Koudahl

Jeg er vinfreak med stor interesse for vinene fra Piemonte. På denne blog tager jeg dig med rundt i mit Piemonte. Primært vil fokus på bloggen være vin og mad i Piemonte. Piemonte er meget mere end kulinariske oplevelser, så jeg vil også dele mine oplevelser med de mange seværdigheder som Piemonte byder på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button