Seværdigheder

Torino: Casa Scaccabarozzi

Casa Scaccabarozzi er nok ikke den seværdighed i Torino, som står øverst på listen over ting, som du bare må se i Torino. Hvis du nu alligevel går rundt i centrum af Torino så lad alligevel turen gå forbi Casa Scaccabarozzi for at se denne bemærkelsesværdige ejendom. Casa Scaccabarozzi er om noget et udtryk for stædighed, vedholdenhed og innovation. Værdier som vi også i dag værdsætter højt.

Casa Scaccabarozzi er en historisk ejendom i Torino beliggende på hjørnet af Corso San Maurizio og via Giulia di Barolo. Det specielle ved Casa Scaccabarozzi er ejendommes form, som er trapezformet. Ejendommen er 4,3 meter bred og kun 54 centimeter bred på den mindste side. Den lange side i trapezzen er 17 meter. Hver etage, som udgør en selvstændig lejlighed, er på kun 36, 5 kvadratmeter.

Ejendommen er bygget af arkitekten Alessandro Antonelli, der mest er kendt som manden bag Torinos vartegn Mole Antonelliana. Det lille grundstykke på hjørnet af Corso San Maurizio og via Giulia di Barolo fik han som tak for sit arbejde med at designe andre beboelsesejendomme i samme kvarter.

Forhandlinger om køb af nabogrunde mislykkes og i 1840 begyndte Alessandro Antonelli opførelsen af den særpræget ejendom. Uvant for den tid startede han med at grave omkring 20 meter ned for at lave kælder og ikke mindst et godt fundament for ejendommen. I første omgang blev der bygget 4 etager op og siden fulgte yderligere 2 etager i 1881.

Folk var på den tid bange for at gå forbi Casa Scaccabarozzi fordi de var bange for at den smalle ejendom ville styrte sammen og ikke kunne modstå de kraftige vinde, som blæste ned fra alperne. I et forsøg på at modbevise tvivlerne flyttede Alessandro Antonelli selv ind i ejendommen og boede der et par år sammen med sin kone.

At Casa Scaccabarozzi  virkelig er solidt bygget vidner tiden om Selv efter at en krudtfabrik nærved eksploderede i 1852 og ødelagde mange bygninger i kvarteret stod ejendommen ubeskadiget. Bygningen modstod også det store jordskælv i 1887, som ellers ødelagde en stor del af kvarteret omkring den. Sågar den massive bombning af Torino under 2. verdenskrig overlevede ejendommen selvom de omkringliggende ejendomme var hårdt ramte.

Henrik Koudahl

Jeg er vinfreak med stor interesse for vinene fra Piemonte. På denne blog tager jeg dig med rundt i mit Piemonte. Primært vil fokus på bloggen være vin og mad i Piemonte. Piemonte er meget mere end kulinariske oplevelser, så jeg vil også dele mine oplevelser med de mange seværdigheder som Piemonte byder på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button