Asti Secco kan snart ramme vinhylderne
Asti Secco, en ny dreng – eller rettere vin – i klassen har anmeldt sin ankomst. Et forslag om indførelsen af en ny appellation Asti Secco (secco betyder tør på italiensk) er lige nu under behandling i Italien. Appellationen vil gøre det muligt at fremstille en tør vin af Moscato druer dyrket i Asti-provinsen i Piemonte.
Traditionelt forbindes Moscato d’Asti med en sød og let mousserende vin med et lavt alkoholindhold. Hvis appellationen Asti Secco endelig godkendes, vil de nye regler tillade vinproducenterne at lave en tør version af Moscato d’Asti. Der er således tale om en meget markant ændring i forhold til forbrugernes opfattelse af hvad Moscato d’Asti er i dag.
Ikke alle er lige tilfredse med forsøget på at introducere en Asti Secco. Ikke uventet er det primært de vinproducenter som fremstiller Prosecco, der klager mest over forslaget om at tillade en Asti Secco. Kritikken går hovedsageligt på navneligheden mellem Asti Secco og Prosecco, hvor producenterne hævder at navneligheden vil forvirre forbrugerne.
Det er endnu ikke besluttet hvilke retningslinjer der skal gælde for brugen af den nye appellation. For at undgå navneforvirring i forhold til Prosecco er et af forslagene at Asti og Secco adskilles af appellationens betegnelse. Nuvel det vil se pænt ud på papiret, men mon ikke vinen i folkemunde hurtigt bare vil blive kaldt Asti Secco. I forhold til forbrugerne ser jeg faktisk en lige så stor risiko for at de ikke kan adskille en tradionel Moscato ’d Asti for den nye tørre version. og at man således i et vist omfang vil konkurrrere mod sig selv
Går godkendelsen igennem uden problemer vil det i princippet allerede fra sommermånederne være muligt at støde på en Asti Secco på din vinhandlers hylde. Så må tiden vise om Asti Secco har en større fremtid hos forbrugerne.